Pěšky napříč Himálajem

8. října 2017 - zdroj Prima ZOOM

Prima ZOOM - 15. října 2017 ve 21:00 - Pěšky napříč Himálajem (1. díl).

Připravte se na dobrodružství na střeše světa! Levison Wood putuje napříč celým himálajským masivem. Jak? No přece pěšky. Wood vyrazil z Afghánistánu, a než dojde ke svému cíli v Bhútánu, urazí skoro 3000 kilometrů. Sledujte, jak se čtyři měsíce prodírá divočinou a překonává náročnou vysokohorskou trasu. Najímá si protřelé horské průvodce, setkává se s mnichy, vojáky a kočovnými kmeny a zažívá velkolepá dobrodružství v nejkrásnějších koutech naší planety. Cestou prozrazuje vlastní zážitky, a dokonce odhaluje některá místní mystéria a tajemství.

Pěšky napříč Himálajem, foto Prima ZOOM

Wikipedie: Himálaj (sanskrtem, हिमालय) je název pro pohoří v Asii, které odděluje Indický subkontinent od Tibetské náhorní roviny. V tomto pohoří se nachází deset ze čtrnácti nejvyšších vrcholů světa, takzvaných osmitisícovek. Nejvyšší horou Himálaje i světa je Mount Everest (8 850 m n.m). Pohoří zasahuje na území Pákistánu, Číny, Indie, Nepálu a Bhútánu.

V Himálaji se nalézají stovky jezer, většina z nich se nalézá do výšky 5 000 metrů. Největší jezero je Pangong Tso, které leží na hranicích mezi Indií a Tibetem. Je situováno ve výšce 4 600 metrů, je 8 km široké a téměř 134 km dlouhé. Jedno z nejvyšších jezer je Gurudogmar, ve výšce 5 148 metrů. Dalšími velkými jezery jsou jezero Tsongmo poblíž indicko-tibetské hranice v Sikkimu a jezero Tilicho v Nepálu v masívu Annapurna v oblasti, která byla až donedávna pro turisty uzavřena. Ve výše položených oblastech (v nadmořské výšce nad 5 500 m) lze nalézt horská plesa, vzniklá činností ledovců.

V Himálaji se nachází přibližně 15 000 ledovců, které obsahují přibližně 12 000 km³ čisté vody. Ledovec Siačen, dlouhý 70 km a nacházející se na hranici Indie a Pákistánu, je druhý nejdelší ledovec na světě mimo polární oblasti. Mezi další známější ledovce patří Gangotri a Yamunotri (Uttarakhand), Nubra, Biafo a Baltoro (oblast Karakoram), Zemu (Sikkim) a Khumbu (oblast Mount Everestu).

Pěšky Himálajem

Pěšky napříč Himálajem.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum