Koně v zoo masíroval chiropraktik

9. listopadu 2017 - Zdroj Zoo Děčín

Koně v zoo masíroval chiropraktik

Klisny koně domácího hucula Laru, Lindu a Lídu z děčínské zoologické zahrady trápí problémy s pohybovým aparátem. Jedna má zablokovanou páteř, druhá protočenou pánev a nemocnou zadní nohu, další ztuhlý krk. Jednou z příčin může být i pokročilý věk koní. Po ortopedickém vyšetření veterinární lékařkou, při němž byl jako důvod bolesti vyloučen následek úrazu, povolala zoo na pomoc chiropraktika Stuarta Brocka, který se zabývá tzv. metodou McTimoney. Stuart Brock pochází z Velké Británie, kde vybudoval úspěšnou privátní chiropraktickou kliniku blízko Oxfordu. Nedávno se rozhodl rozšířit pole působnosti a přinést techniky a pozitivní účinky McTimoney chiropraxe i do České Republiky.

Koně v zoo masíroval chiropraktik, foto: Zoo Děčín

Jeho masáž koní vypadala na první pohled velmi jednoduše, šlo o jemné dotyky, hlazení, rozmasírovávání ztuhlých svalů, dotýkání se určitých bodů. Celý zákrok měl ale přesná pravidla a neobešel se bez dokonalé znalosti anatomie koňského těla. „Metoda McTimoney je neinvazivní celostní léčbou pomocí jemné mobilizace pohybového aparátu, která upravuje rovnováhu svalové a kosterní soustavy, obnovuje zdraví a pohybovou výkonnost,“ vysvětlil chiropraktik. Pomocí chiropraxe lze pozměnit vzájemné postavení kostí a kloubních spojení tak, aby došlo k návratu do správné polohy a tímto bylo umožněno nervovému a svalovému systému, aby fungoval co nejlépe.

„Musím říci, že výsledky masáže jsem na klisnách viděla hned po zákroku. Na první pohled vypadají uvolněné. Chiropraktik jim teď naordinoval 2 až 3 dny klidového režimu. Je to stejné jako u lidí, mohou se po masáži cítit unavené, bolavé. Půjdeme s nimi jen na lehkou procházku a budeme je jen pozvolna zapojovat zpět do práce,“ doplnila ošetřovatelka Radka Krejčová.

Koně v zoo masíroval chiropraktik

Koně v zoo masíroval chiropraktik, foto: Zoo Děčín.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum