Ochrana přírody v Zoo Ostrava

16. února 2018 - zdroj Zoo Ostrava

Zoo Ostrava: "Ochrana přírody v Zoo Ostrava" - nová osvětová facebooková stránka zoo

„Ochrana přírody v Zoo Ostrava“ – nová osvětová facebooková stránka zoo

Nová facebooková stránka je v prostředí zoologických zahrad prvním počinem svého druhu. Ostravská zoo jejím prostřednictvím informuje o ohrožení chovaných druhů a o záchranných projektech, na kterých se zoo podílí, prezentuje způsoby zvyšování biodiverzity volně žijících druhů v areálu zoo a inspiruje k tomu i širokou veřejnost. Takto pojatý osvětový projekt na sociálních sítích je mezi českými zoologickými zahradami jedinečný!

Facebooková stránka „Ochrana přírody v Zoo Ostrava“ vznikla na konci roku 2017 přetvořením stránky „České slůně v Ostravě“, která měla více než 8 000 fanoušků, ale byla již dva roky neaktivní. Účelem nové stránky je informovat o problematice ohrožení živočichů i rostlin, o záchranných projektech, které Zoo Ostrava vede, na kterých spolupracuje či které podporuje díky projektu „Koruna ze vstupu”. Mezi tyto iniciativy patří repatriační projekty návratu jedinců odchovaných v lidské péči do volné přírody či záchranné projekty usilující o řešení samotných příčin ohrožení živočichů přímo v místě jejich výskytu, tj. in situ.

Samec lemura Sclaterova, foto Pavel Vlček

Přetvoření stránky úzce souvisí s novodobou změnou filozofie zoologických zahrad, jejich směřování a účelu. Zoo Ostrava je moderní zoologickou zahradou, jejímž hlavním posláním a smyslem je snaha o zachování biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti. „Pro ochranu přírody jako celku je vedle chovu ohrožených druhů a vytváření geneticky pestrých a životaschopných záložních populací v lidské péči rovněž velmi důležité šířit osvětu a upozorňovat na možná řešení ohrožení druhů a jejich životního prostředí, a nezaměřovat pozornost pouze na jednotlivá zvířata chovaná v zoo,“ vysvětluje důvod změny pojetí stránky František Příbrský, koordinátor in situ projektů Zoo Ostrava.

Zoo Ostrava kromě chovu ohrožených druhů či spolupráce na ochraně přírody na řadě míst po celém světě usiluje i o zvyšování biodiverzity v naší přírodě. „Dlouhodobě podporujeme také populace volně žijících a mnohdy ohrožených druhů české fauny a flóry v areálu zoo, kde se jim snažíme poskytovat vhodné podmínky k životu například instalací nejrůznějších budek, čmelínů a hmyzích hotelů, budováním tůní, ještěrkovišť a dalších opatření. Záměrem těchto aktivit je rovněž inspirovat i naše návštěvníky, protože většina opatření je velmi jednoduchá,“ vysvětluje ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas. Na stránce „Ochrana přírody v Zoo Ostrava“ proto nebudou chybět jak informace o takových opatřeních aplikovaných v areálu zoo, tak také tipy a návody, jak k ochraně našich druhů rostlin a živočichů může přispívat každý z nás, třeba u sebe doma.

Motýlí louka v Zoo Ostrava, foto Pavel Vlček

Pevně věříme, že nová náplň této stránky bude pro veřejnost obohacující a pomůže ještě zvýšit náš společný přínos pro ochranu přírody. Zajímavé informace o dění v ostravské zoo a chovaných zvířatech včetně fotografií budou nadále pravidelně k dispozici na hlavní oficiální facebookové stránce zoo – „Zoo Ostrava – oficiální stránky“.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum