Na Velehrad po vyznačených stezkách

3. srpna 2018 - zdroj tisková zpráva

Na Velehrad po vyznačených stezkách cyrilometodějského putování

V červenci vyrazili do terénu značkaři Klubu českých turistů, aby vyznačili trasy zahrnuté do systému stezek cyrilometodějského putování. Do dnešního dne je vyznačeno více než sto kilometrů trasy, všech 315 kilometrů chtějí značkaři zvládnout do konce letošního léta.

Foto: Martin Peterka, EKSCM, popis tras na www.cyril-methodius.eu

Cyrilometodějské stezky jsou popsány jako soubor turistických tras směřujících z různých směrů na Velehrad. Toto evropsky významné poutní místo nese významnou symboliku cyrilometodějského odkazu a kořenů slovanské vzdělanosti.

„V terénu nejsou budovány a značeny nové stezky, jednotlivá místy cyrilometodějské stezky propojujeme trasami, které jsou již vyznačeny v ČR Klubem českých turistů. Stávající turistické značení je na rozcestnících doplňováno trvanlivou nálepkou se symbolem cyrilometodějské stezky. Stejný postup navrhujeme použit i u sousedů na Slovensku. Na rozdíl od tras Svatojakubské cesty, vedoucí do Santiaga de Compostella, které jsou výlučně jednosměrné, jsou cyrilometodějské stezky značeny obousměrně v souladu s tradicí turistického značení u nás“, vysvětluje Martina Janochová, ředitelka sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

Foto: Martin Peterka, EKSCM, popis tras na www.cyril-methodius.eu

Ačkoli mluvíme o poutních trasách Cyrilometodějské stezky, ty nejsou určeny jen poutníkům, ale všem, kteří chtějí poodhalit tajemství evropské kulturní identity a poznat cyrilometodějský odkaz, ve kterém se až do dnešní doby snoubí moudrost jazyka, řád zákona a úcta k druhým. Trasy Cyrilometodějské stezky jsou navrženy tak, aby jednak propojovaly známá i méně známá poutní místa a zároveň přinášely informace o kulturním dědictví, umožnily poznávat kulturní krajinu v zemích, kudy jsou stezky vedeny.

Pro první etapu značení tras v terénu byly vybrány tyto trasy:

1. Pustevny – Rožnov p. Radhoštěm – Brňov – Rajnochovice – Svatý Hostýn – hrad Lukov - Zlín-Štípa – Napajedla – Velehrad, 133 km. https://mapy.cz/s/2tFb4. Zde je trasa již obousměrně vyznačena z Hradu Lukova až na Velehrad obousměrně.

2. Trasa Vranov (okr. Brno -venkov) – Křtiny – Rousínov – Bučovice – Bohuslavice - Buchlov – Velehrad, 98 km. https://mapy.cz/s/2Uarz. Aktuálně je obousměrně vyznačena celá trasa přes pohoří Chřiby do Velehradu.

3. Trasa Žítková – Bojkovice – Luhačovice – Uherské Hradiště – Velehrad, 86 km. https://mapy.cz/s/2r0YY. Na tuto trasu se v Žítkové napojí 21 km dlouhý úsek ze slovenské Skalky na Váhom.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum